arckép

Neuwirth István

programtervező informatikus MSc – ELTE

Computational and Software Techniques MSc – Cranfield, UK

Elérhetőség
pitta2@gmail.com
+36 30 329 3039

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Visual Studio tippek

Tippek és trükkök a Visual Studio használatához

  1. A forrásfájlok elején a névterek használatához és a hosszabb nevek feloldásához a using kulcsszót használjuk. Egy idő után kezd ez a lista elnyúlni, a karbantartásához használjuk a jobb gombos kattintásra bejövő menü Organize Usings → Remove and Short parancsát.
  2. A Toolbar nem csak a felhasználható vezérlőket tartalmazza. A kódból egy kijelölt részt ráhúzhatunk, elnevezhetjük és később felhasználhatjuk, kategóriákba rendezhetjük.
  3. A gépelési idő drasztikus csökkentésére az Intellisense-en kívül az úgynevezett code snippets-eket is használhatjuk. Ezek kis rövidítésekként jelennek meg a legördülő Intellisense listában, két Tab-ot nyomva kiegészülnek egy hosszabb kódrészre. Például az mbox-ból MessageBox.Show("Test"); lesz. Az ilyen kódtöredékek szerkeszthetőek, illetve újak létrehozhatóak (Tools → Code Snippets Manager).
  4. Ha lefordítunk egy programot, nem natív kód keletkezik, hanem egy úgynevezett köztes kód (IL). Ha kíváncsiak vagyunk, milyen köztes kód keletkezik a forrásfájlokból, használhatjuk az ildasm.exe programot (Visual Studio SDK könyvtárában megtalálható).
  5. Az ildasm nem csak a saját magunk által lefordított .Net-es szerelvényeket, hanem például a keretrendszer dll-jeit is képes kezelni. Ennél hasznosabb a Reflector nevű szoftver, amely egy már lefordított programot akár a forrásnyelvére is képes visszafejteni. (http://www.red-gate.com/products/reflector/)
  6. A Reflector segítségével tanulmányozhatjuk, hogy a keretrendszer miképp épül fel, milyen megoldásokat alkalmaztak a fejlesztésekor. Hasonlóan megtehetjük ezt más, .Net-es alkalmazásokkal (sok esetben nem legális!). Amennyiben nem szeretnénk, hogy kódunk ilyen könnyen visszafejthető legyen, használjunk valamilyen „kódösszezavaró”, obfuscator programot. A Visual Studio telepítésekor ez a program rendelkezésre áll (Tools → Dotfuscator).
  7. Programozás közben ne spóroljunk a kommenteken, később sokszorosan megtérülhet a használatuk. Speciális kommenttípusok a függvények, osztályok, mezők elé helyezendő XML kommentek. Három / jel írásakor egy alap vázat elkészít nekünk a fejlesztőkörnyezet. Így az Object Browser-ben is látható, hogy az egyes saját osztályok, függvények mire jók, mik a paramétereik, stb.
  8. Ha programunk beállításait szeretnénk elmenteni, nem kell regedit-tel, ini fájlokkal vacakolni, de még csak saját megoldást sem kell kitalálni. A fejlesztőkörnyezet kész megoldást nyújt erre, amit a projekt tulajdonságainál találhatunk a Settings fülön. Itt azonosítókhoz rendelhetünk változóértékeket, amelyek lehetnek alkalmazás szintű vagy felhasználói szintű beállítások. Ráadásul futási időben egyszerűen írható/olvasható, típusbiztos megoldásról van szó. Egy ilyen beállítás elérhető a [projektnév].Properties.Settings.Default.[beállításnév] mezőn keresztül.