arckép

Neuwirth István

programtervező informatikus MSc – ELTE

Computational and Software Techniques MSc – Cranfield, UK

Elérhetőség
pitta2@gmail.com
+36 30 329 3039

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Visual Studio 2010 és .NET Framework 4.0

Egészen pontosan Visual Studio 2010 CTP, azaz egy Community Technology Preview kiadás. Tehát nem kell megijedni, még mindig 2008-at írunk és még nem maradtunk le semmiről. Azonban már most bepillantást nyerhetünk a Visual Studio és a .Net keretrendszer következő verzióiba.

Természetesen ez még csak egy korai verzió, azonban már most is van benne sok újdonság. A kissé rendhagyó telepítés során még egy új operációs rendszerrel is gazdagodunk. Ehhez először a „Visual Studio 2010 CTP” szavakra rákeresve jussunk el a www.microsoft.com megfelelő letöltési oldalára és onnan töltsük le az összesen 7,5 gigabájtos tárterületet igénylő önkitömörítő rar fájlokat. Ez még így sem foglal kevés helyet, azonban ez a csomag egy virtuális gép 24 gigabájtos (!) képfájlját rejti. A virtuális gépre telepítve kapunk egy Windows Server 2008 Standard operációs rendszert, előre telepített Office 2007, Visual Studio 2008 Shell és Visual Studio Team System 2010 alkalmazásokkal.

Mivel virtuális gépen tesztelünk, nem árt, ha a szükséges tárterület mellé megfelelő sebességű – esetleg hardveres virtualizációt támogató – processzort és minimum 2 gigabájt memóriát biztosítunk. Meglehetősen nehéz megítélni, hogy a lassulások a fejlesztőkörnyezet optimalizálatlanságából, vagy a virtualizációból fakadnak, mindenesetre hajlamos huzamosabb időre „elgondolkodni”, illetve viszonylag gyakran összeomlik, ez azonban egy ilyen verzió esetén teljesen természetes. Remélhetőleg a végső változat erőforrásigénye a korábbi Visual Studio verziókhoz képest nem fog jelentős mértékben nőni.

Nem a legfontosabb, de szembeötlő, hogy a kódszerkesztőt újraírták. Most már szabadon kicsinyíthető/nagyítható (Ctrl + egérgörgő), illetve programozható. A Start oldal is megváltozott, ide is került hasznos újítás, például a korábbi projektek listájának szerkeszthetősége. Itt találhatunk CTP Walkthroughs néven egy áttekintést példákkal, videókkal, leírásokkal. Sokkal érdekesebbek azonban azok a változtatások, amik az ide-t, az egyes nyelveket vagy a keretrendszert érintik. A nyelvek közül elsősorban a C# nyelv lesz megemlítve (lévén ez a Visual Studio fő programozási nyelve), de természetesen a Managed C++, Visual Basic nyelveket is folyamatos fejlesztik.

A fejlesztőkörnyezet változott eddig a legtöbbet. A WPF-ben fejlesztők örömmel vehetik tudomásul, hogy egy DataSet tábláját a sormódosító vezérlőkkel együtt ugyanúgy rá tudjuk húzni egy WPF ablakra, mint ahogyan egy Windows Form-ra tehettük eddig is. A View/Other Windows/Code Metrics Results ablakban a projekt különböző szempontok szerint számított kódmetrikáit (sorok száma, komplexitás, stb.) listázhatjuk ki részletes lebontásban, majd exportálhatjuk Excel táblázatba.

Már ebben a kezdeti verzióban is látszik a törekvés arra, hogy tervezőeszközök álljanak rendelkezésre a programfejlesztéshez. Eddig csak a korlátozott funkciójú Class Diagram volt beépítve, most további eszközökkel bővül a fejlesztőkörnyezet. A View/Architecture Explorer menüpont segítségével a projekt kódelemei közötti különböző szintű relációkat többféle gráfnézet segítségével tanulmányozhatjuk. Lehetőségünk van UML eszközökkel az alkalmazás megtervezésére. Készíthetünk állapot-, komponens-, réteg-, osztály-, illetve szekvenciadiagrammot és használati eset diagrammot. Ehhez hozzunk létre egy új „Modeling Projekt”-et, adjuk hozzá a kívánt diagrammot, majd a Toolbar-on található eszközökkel megtervezhetjük a program architektúráját és viselkedését.

uml

A legnagyobb horderejű újítás a napjaink legégetőbb szoftverfejlesztési problémájára fog választ adni: több szálon futó, illetve elosztott alkalmazások fejlesztésének problémájára. Az ezt biztosító keretrendszer Parallel Extensions néven elérhető korábbi változatokhoz is, a segítségével például for ciklust helyett egyszerűen írhatunk párhuzamos for ciklust. Valószínűleg nyelvi szinten is megjelenik, a keretrendszer használatát néhány kulcsszóba tömörítve. Az Visual Studio 2010 ezenkívül új eszközöket ad többszálú programok hibakeresésére és tesztelésére is.

A .Net keretrendszerhez hasonlóan a C# nyelv is eléri a 4.0-ás verziót. Új nyelvi elemként bekerült a dynamic kulcsszó, illetve a metódusainknak lehet opcionális paraméterük. Ez C++-ban teljesen megszokott dolog és a Visual Basic nyelvben is létezik, most már C# alatt is használhatjuk. Azaz írhatunk ilyen függvényt: void Vmi(int param1 = 1, int param2 = 2) { ... } és meghívhatjuk így: Vmi();. Lehetőség van továbbá paraméterek név szerinti átadására, azaz a fenti függvényt így is meghívható: Vmi(param2: 0);.

uml

A fentieken kívül kapunk egy alternatívát telepítőcsomag előállításához (WiX – Windows Installer XML Project), kibővült csapatmenedzser eszközöket (például együttműködik az UML tervezővel), és még sok minden mást is. A leendő, de még a mostani fázis újdonságainak leírásaival is cikkek tucatjait lehetne megtölteni, ez csak egy kis ízelítő volt a Microsoft rohamléptékű fejlesztéseinek sorából. Valószínűleg még lesz a végső kiadást megelőző CTP verzió, amennyiben igen, akkor arról is beszámolok.