arckép

Neuwirth István

programtervező informatikus MSc – ELTE

Computational and Software Techniques MSc – Cranfield, UK

Elérhetőség
pitta2@gmail.com
+36 30 329 3039

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Photoshop tippek és trükkök 1.

Néhány hasznos gyorsbillentyű-kombináció

Ez a cikk egy most induló sorozat első darabja, a sorozat tagjai a népszerű Photoshop szoftver használatához fognak reményeim szerint hasznos segítséget nyújtani. Az egyes tippek és trükkök az Adobe Photoshop program CS3 és CS4 verzióiban használhatók. Ahol csak az egyik, vagy csak a másik verzióban működő dologról van szó, az ott külön megemlítésre kerül.

keyboardA gyorsbillentyű-kombinációk, illetve bizonyos funkciók alfunkciónak, változatainak elérésére szolgáló billentyűkombinációk, egérgombkombinációk jelentősen meggyorsítják a munkát (például nem kell menükben turkálni, vagy megkeresni a képernyőn a megfelelő ikont az eszköztáron), az egyes alfunkciókat pedig sokszor kizárólag valamilyen segédbillentyű lenyomásával érhetjük el. Az alábbi listába ilyeneket gyűjtöttem össze.

 • Már létező dokumentum megnyitásához nem kell a billentyűzethez sem nyúlnunk: Ctrl+O helyett kattintsunk duplán a programablak üres részére! Új dokumentum létrehozásához pedig a dupla kattintás mellett tartsuk lenyomva a Ctrl billentyűt (csak CS3 alatt).
 • Az alapértelmezés szerint bal oldalon található eszköztár eszközeit gyorsbillentyűk segítségével is elérhetjük, a felé állított egérkurzor esetén ki is írja, hogy mi van hozzárendelve. Ha egy eszközcsoportról van szó, akkor a csoport elemei között Shift+X kombinációval tudunk váltani (ahol X az eszközcsoport alapértelmezett gyorsbillentyűje).
 • Gyakran lehet szükség a háttér- és előtérszínek váltására. Ehhez elég egy X-et nyomnunk. Ha az alap fekete előtér- és fehér háttérszínt szeretnénk beállítani, nyomjunk D-t.
 • Ctrl+egérgörgővel tudjuk a képünket kicsinyíteni/nagyítani.
 • Vagy ha nincsen egérgörgőnk (van még ilyen?), akkor használjuk a Ctrl+ + és Ctrl+ - kombinációkat. Ha közben Alt-ot is nyomunk, a dokumentumablakot méretezzük át.
 • A Zoom eszközre duplán kattintva a dokumentum nagyítása 100%-ra vált.
 • Egy réteg átlátszóságát nem csak a Layer palettán tudjuk befolyásolni a csúszkával, hanem a billentyűzet segítségével is: ha 5-öst nyomunk, 50%-os lesz a kijelölt réteg láthatósága, ha utána gyorsan nyomunk egy 3-ast, akkor 53%-osra változik.
 • A kijelölt réteg rétegmódjai között lépkedhetünk Shift+ + és Shift+ - kombinációkkal, így nem kell a hosszú legördülő listából választani.
 • A Ctrl+Z kombóval a megszokással ellentétben csak a legutóbbi művelet hatását tudjuk visszavonni. További visszavonásokhoz használjuk a Ctrl+Shift+Z kombinációt.
 • Ha már nagyon jól tudjuk fejből a gyorsbillentyű-kombinációkat, nem kell, hogy minden eszköztár és panel szem előtt legyen: a Tab-bal ezeket el tudjuk rejteni, szükség esetén pedig visszaállítani.
 • Ha további helyre van szükségünk, akkor az F billentyű lenyomásával négyféle mód között válthatunk.
 • A rajzolási műveleteknél az egérkurzor az ecset körvonalával rajzolódik ki: így visszajelzést kapunk az aktuális ecset méretéről és alakjáról. Ha azonban precízen szeretnénk egy bizonyos helyre rajzolni, hasznosabb lehet egy kis célkereszt: e két mód között a Caps Lock-kal válthatunk. Különösen jól jöhet ez a lehetőség retusálási műveleteknél.
 • Gyors kitöltést tesz lehetővé az alábbi két billetyűkombináció: egy kijelölt réteget kitölthetünk a háttérszínnel a Ctrl+Backspace (vagy Ctrl+Delete) vagy az előtérszínnel az Alt+Backspace (vagy Alt+Delete) kombinációkkal.
 • Bizonyos műveletek elvégzésekor (például transzformációs műveletek) az eszközhöz tartozó beállítás sávon egy elfogadó egy elvetés (Cancel) művelet áthúzott kör ikonja és egy elfogadó (Commit) művelet pipa ikonja is megjelenik. Hogy ne kelljen egérrel kattintgatni, az elvetés helyett nyomjunk Esc-et, az elfogadáshoz pedig numerikus Enter-t.
 • Egy dokumentumablak háttérszínét meg tudjuk változtatni: válasszunk tetszőleges előtérszínt, majd a Paint Bucket eszköz segítségével fessük át.
 • A különböző dialógusablakokban a beállítások alapértelmezett értékeit állíthatjuk vissza a következő módon: ahol ez használható, ott az Alt lenyomásakor a Cancel gomb felirata átvált Reset-re, így ennek segítségével állíthatjuk vissza az eredeti értékeket.
 • Ha van valami olyan számot tároló mező, ami előtt kis ikon látható (például Character panelen betűméret), akkor az kurzort az ikon felé állítva egérrel is befolyásolhatjuk a mezőértéket, nem szükséges konkrét értékeket beírnunk. A növelés és csökkenés mértékét is szabályozhatjuk: Alt segítségével a legkisebb helyiértéken álló számjegyet fogja változtatni (illetve ennek megfelelően természetesen a további számjegyeket is túlcsorgás esetén), Ctrl lenyomása mellett a tőle eggyel nagyobb, Shift lenyomása mellett pedig a tőle kettővel nagyobb helyiértékeken lévő számjegyeket inkrementálja vagy dekrementálja.
 • Ha a kép egy bizonyos területén dolgozunk és szeretnénk a képen belül mozogni, nyomjunk Space-t. Ekkor a Hand eszközt használhatjuk, a Space lenyomása mellett elmozdíthatjuk a képet, majd a billentyű felengedésekor visszakapjuk az eszközt, amivel dolgoztunk.
 • Különböző retus- és rajzeszközök esetén jól jöhet, ha tudunk egyenes vonalat húzni: ha Shift-et nyomunk közben akkor ponttól pontig, illetve függőlegesen, vízszintesen és 45°-ban átlósan tudjuk használni az adott ecsetet.
 • Az egyes kombinációkat beállítani az Edit menü Keyboard Shortcuts menüpont segítségével tudjuk (Ctrl+Alt+Shift+K).
 • Ha valaki Macintosh-t használ, a Ctrl gomb helyett Command, az Alt helyett Option gomb értendő a gyorsbillentyű-kombinációkban.