arckép

Neuwirth István

programtervező informatikus MSc – ELTE

Computational and Software Techniques MSc – Cranfield, UK

Elérhetőség
pitta2@gmail.com
+36 30 329 3039

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Photoshop tippek és trükkök 2.

A Crop Tool

crop toolHa egy képünknek csupán egy kis részére van szükségünk, a Crop Tool (Vágó Eszköz) lehet segítségünkre (többek között). Az eszköz ráadásul sokkal többet tud, mint az elsőre látszik: ezeket a ritkábban használt lehetőségeit is át fogjuk az alábbiakban tekinteni.

Az eszköz a Photoshop eszköztárában az első eszközcsoportban található, alapértelmezett gyorsbillentyűje C. Alap esetben egy téglalap alakú területet húzhatunk a képre, majd ha a kivágást végrehajtjuk, a kép téglalapon kívüli részét vágja le. Négyzet alakú (1:1 oldalarányú) kijelöléshez nyomjunk Shift-et, ha pedig a kijelölést nem egy sarokpontból kiindulva szeretnénk meghatározni, hanem a középpontját akarjuk rögzíteni, akkor nyomjunk Alt-ot.

A kijelölést a kijelölést megragadva tudjuk mozgatni. A széleket vagy sarkakat megragadva lehetőség van az átméretezésre, illetve, ha a sarokpontokhoz közel visszük a mutatót, akkor el is tudjuk fordítani a kijelölés téglalapját, így például ferdén szkennelt dokumentumot tudunk egyenesbe állítani. Átméretezéskor is a Ctrl és Shift billentyűk a fent említett módon működnek.

Ha a vágó eszközhöz tartozó beállítássávon bekapcsoljuk a Perspective opciót, a sarokpontokat elmozdítva tetszőleges konvex négyszög alakot beállíthatunk (konkávot is, csak akkor a funkció nem fog működni), így készíthetünk például ferdén fotózott falról visszaegyenesített képet. A sarokpontok felett Alt-ot nyomva a perspektívikusan torzított négyszög kiterjedéseit állíthatjuk be.

Egy vágást véglegesíteni numerikus Enter-rel, vagy a kijelölt részre való duplakattintással tudunk. A vágás elvetéséhez nyomjunk Esc-et. Ugyanezen funkciók megfelelő gombjai megtalálhatók a beállítások sávján.

Amíg nem végzünk kijelölést, lehetőségünk van méretek megadására a sávon: ekkor a méretek arányai szerint tudunk kivágandó területet meghatározni. A Front Image gombbal a teljes kép adatait töltjük be az egyes mezőkbe, majd szükség esetén ezeket egyszerre mind a Clear gombbal tudjuk törölni. A kijelölésen kívüli területek színét és átlátszóságának mértékét a kijelölés után a Shield Color és Opacity beállításokkal tudjuk módosítani. Van még egy opciónk: a Cropped Area mondja meg, hogy a levágott területekkel mi történjen. Delete esetén ezek törlésre kerülnek, Hide esetén pedig a rétegen maradnak, csak a dokumentum határán kívülre kerülnek.

Ha egyszerre több képet szkenneltünk, a képek egyenkénti kivagdosásánál van jobb módszer is: a kép megnyitása után válasszuk a File→Automate→Crop and Straighten Photos parancsot. A képen megkeresi a kivágandó területeket és még egyenesbe is forgatja azokat szükség esetén. A kivágott területeket új dokumentumokba helyezi.

perspective crop