arckép

Neuwirth István

programtervező informatikus MSc – ELTE

Computational and Software Techniques MSc – Cranfield, UK

Elérhetőség
pitta2@gmail.com
+36 30 329 3039

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Photoshop tippek és trükkök 5.

Retusálás

Retusálás az a folyamat, mely során az adott képről eltávolítjuk a nem odaillő elemeket, kijavítjuk a kép hibáit. Az alábbiakban bemutatom, milyen eszközöket bocsájt rendelkezésünkre a retusáláshoz a Photoshop.

A kép hibáinak eltüntetésekor, a javítások során mindig ügyeljünk arra, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára: a túlzásba vitt, vagy nem megfelelő körültekintéssel elvégzett retusálás nemhogy javítja a kép minőségét, de sok esetben ellentétes hatást érünk el vele, sőt, nevetségessé is tehetjük a képünket. Mindig vigyázzunk tehát arra, hogy észrevétlen maradjon, hogy a képen változtatásokat hajtottunk végre. Természetesen a „profik” is hibáznak sokszor (illetve nem kellene minden önjelölt Photoshop-mágust számítógép elé engedni, különösen, ha az eredménnyel óriásplakátokon, címlapokon szembesülhetünk): aki ezeken szeretne derülni, javaslom a http://photoshopdisasters.blogspot.com/ oldal megtekintését. A szórakoztatás mellett mindenesetre kiválóan alkalmasak ezen képek arra, hogy tanuljunk belőlük.

A retusálás során előforduló feladatok sokrétűek, ennek megfelelően a rendelkezésünkre álló eszközök köre is széles. A leggyakoribb retusálási feladatok közé tartozik az apró, nemkívánatos képrészletek eltűntetése, mint például a pattanások a bőrfelületről, a diával együtt beszkennelt hajszálak, vagy a gondosan megkomponált tájképbe belógó gonosz távvezetékek. Az ilyen jellegű hibák kijavításának elve az, hogy a hibás részletet elfedjük a képről származó, hibát nem tartalmazó képrészlettel. Az ehhez használható eszközöket lásd a mellékelt ábrán kiemelve. A legrégebbi és legegyszerűbb eszköz ezek közül a Clone Stamp Tool (a párja, a Pattern Stamp Tool egy kiválasztott mintával és ecsettel rajzol a képre). A Clone Stamp eszköz használata könnyű: a képről mintát venni az Alt lenyomása mellett tudunk, majd ha máshol rajzolunk az eszközzel, akkor a pont környékéről vett képrészletek kerülnek oda. Az eszköz tehát gyakorlatilag egyszerű másolást végez, lehetőségünk van azonban itt is ecseteket váltani, illetve beállítani a másolandó képrészlet átlátszóságát.

retouch tools

photoshop healing brushHamar a Clone Stamp eszköz korlátaiba ütközhetünk: könnyen előfordulhat, hogy a másolandó részlet nem megfelelően illeszkedik a retusálandó területre, például világosabb mintát másolunk sötétebbre, vagy egy színátmenetes részre. Ilyenkor az sem mindig segít, ha kisebb ecsetet, illetve valamilyen mértékű átlátszóságot használunk, ugyanis így könnyen elmaszatoljuk a kép finom részleteit. Az ilyen jellegű problémákra valószínűleg megoldást nyújt a Healing Brush Tool, mely már a 7.0-ás Photoshop-ban is fellelhető. A Healing Brush eszköz egy továbbfejlesztett Clone Stamp eszköznek tekinthető, a másolás során ugyanis figyelembe veszi a kép világosság- és színátmeneteit, így egy világosabb területről vett minta hibátlanul fog egy sötétebb területre illeszkedni. Tovább egyszerűsített változata a Spot Healing Brush Tool, amelynél nem szükséges már forrást sem megadnunk: a retusálandó rész körülötti helyről a program automatikusan választ ki részleteket. A Clone Stamp, Healing Brush és Spot Healing Brush eszközök ilyen sorrendben véve egyre könnyebben használhatók és hatékonyabbak, azonban gyakran előfordul, hogy az adott feladatot nem sikerül megoldani például a Spot Healing Brush-sal (rossz mintákkal foltozza be a területet a program). Ilyenkor próbáljuk meg a Healing Brush-t, és ha azzal sem megy (kontrasztos részeknél „színátfolyást” okozhat, részleteket fedhet el), nyugodtan használjuk a Clone Stamp eszközt. Ezen eszközök használatakor mindig ügyeljünk arra, hogy egy terület retusálása során lehetőleg több helyről vegyünk mintát, így elkerülhetjük az ismétlődő mintázatokat, amelyekre az emberi szem érzékeny, azaz könnyen észrevehető a képmanipuláció. Ugyanezen eszközök csoportjában találhatjuk a Photoshop vörösszem-hatást javító eszközét is (Red Eye Tool).

photoshop patch toolHasonló esetekben jöhet még jól a Patch Tool: egy bonyolultabb minta (például tetoválás, nagyobb képhiba) eltávolítása, vagy a képre helyezése során remek eszközt jelent. Két módja van: a Source és a Destination, a kettő közül a menüsor alatti sávban válthatunk. Source mód esetén jelöljük ki az eltávolítandó részt, majd a kijelölést húzzuk egy olyan helyre, amely alkalmas lenne a minta befedésére. A színeltérésekkel ilyenkor nem kell törődnünk, azokat remekül korrigálja a program. Destination mód esetén a kijelölt mintát helyezhetjük el máshova úgy, hogy figyelembe veszi a célterületet is, a mintát megfelelően illeszti be a képre.

A képeink fényviszonyainak, színeinek módosítása is lehet a képretusálás része. Egyrészt javíthatunk a nem megfelelő bevilágításon, helyrehozhatjuk a színegyensúlyt, másrészt kiemelhetünk részeket a képből. Ezen módosítások kétféleképpen hajthatók végre: különböző szűrőkkel (ezen szűrők döntő többsége az Image→Adjustments menüben található) vagy pedig speciális rajzeszközökkel. Ilyenek az egy kiválasztott ecset segítségével a képet életlenítő (Blur Tool), élesítő (Sharpen Tool), elmaszatoló (Smudge Tool), világosító (Dodge Tool), sötétítő (Burn Tool) és a színek telítettségét változtató (Sponge Tool) eszközök. A világosító, illetve sötétítő eszközökkel javíthatunk a fény- és árnyékhatásokon, vagy például a világosító eszközt használhatjuk fogak fehérítésére is (CS4 alatt kapcsoljuk be a Protect Tones kapcsolót, így sokkal szebb eredményt érhetünk el). Ha a kép alul- vagy túlexponált (netalán a kettő együtt), akkor a legjobb eszköz az Image→Adjustments→Shadow/Highlights szűrő.

A fent említetteken kívül gyakorlatilag a program teljes eszköztára felhasználható egy-egy retusálás során, mindig válasszuk az aktuális részfeladathoz a legmegfelelőbbeket. Terjedelmi okok miatt nem esett szó olyan fontos retusálás/utómunka témakörökről, mint például a zajszűrés vagy a színkorrekció részletesebben, legközelebb ezekkel folytatom!